Om een zilverstift te bemachtigen is nog niet zo eenvoudig als gedacht, zeker in Nederland. Je zoekt natuurlijk eerst bij de winkel waar je al je teken spullen koopt, ze hadden deze eerder wel in huis, maar er was geen klandizie voor. Ook bij de webwinkels werd het steeds lastiger, kreten als "niet leverbaar" kwam ik vaak tegen, maar vaak moest ik eerst een account aanmaken.
Dat werd het dus niet.
Toen bedacht ik dat het kopen van een hedendaagse zilverstift eigenlijk helemaal niet bij het idee hoorde om te tekenen als oude meeste, maak zelf je gereedschap, bedacht ik mij.
Wat nu...
Inmiddels wist ik dat ik geen zilver 925, maar 999 moest vinden.
Ook weer op het internet zocht ik naar een zilversmid in de buurt, maar helaas geen antwoord. Dan de groothandel via internet, zilverdraad is te koop tot een dikte van 2 mm, maar je moet wel een halve meter afnemen, dat vond ik erg duur worden.
Bij Esquell.nl ontdekte ik dat je daar dezelfde zilverdraad kon kopen met een lengte van 20 cm voor een mooie prijs.
Zo, dat is al opgelost, zilver is onderweg...
Nu het maken van een houder, die moest er natuurlijk oud en simpel uitzien
Geen moderne dingen, maar passend naar de oudheid. Ik vond een paar dikke penselen die ik toch nooit gebruik, daar kan ik wel iets mee. De steel werd korter en gelukkig heb ik een schuurschijf om de steel op maat en vorm te schuren.
Daar waar op de kopse kant het zilverdraad komt heb ik een gat van 2 mm. geboord en gleuven gezaagd om de draad te kunnen klemmen. Met touw er strak omheen klemt het zich vast, ook daar heb ik een gat voor geboord om het vast te zetten.
Het resultaat is perfect.
De volgende vraag was: "waarop ga ik tekenen met mijn zilverstift". Eigenlijk lag het antwoord al klaar, ik heb nog een stapeltje mdf paneeltjes liggen van 20 x 15 en een dikte van 3 mm. Het is eigenlijk tegen mijn principe om te werken op moderne materialen, maar ach, het is wel van een natuurlijk afkomst, houtvezels.
Vroeger werd o.a. gebruik gemaakt van papyrus
De ondergrond bewerken
Ik bestelde krijtpoeder en konijnenlijm, een beetje water en kleurstof bij het poeder en met een vlakke gepolijste steen wrijf je het tot een fijne pasta, daarna lost je wat konijnenlijm op en voeg het bij de pasta. Vervolgens smeer je daarmee de ondergrond in en laat je het goed drogen. Na de droogperiode kun je het nog iets vlakker wrijven.